Erkend onafhankelijk hypotheek advies rondom duurzaam wonen

Verduurzamen van de woning (stap 1)

Om de woning te verduurzamen is een combinatie van maatregelen essentieel om het maximale resultaat te behalen. De stappen die hierbij genomen moeten worden zijn:

– isolatie van de woning
– efficiënte ventilatie van de woning
– zonne-energie
– duurzame verwarming

Warmteverlies is in een aantal categorieën te verdelen:

* via het dak, 20-35% van het warmteverlies
* ververste lucht, 20% van het warmteverlies
* koudebrug, 5% van het warmteverlies
* ramen, 15% van het warmteverlies
* vloer, 10% van het warmteverlies

Om een goede indruk te krijgen van de diverse maatregelen en de kosten daarbij adviseren wij je om onderstaande websites te bezoeken:

* Slimwoner.nl
Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. Slimwoner geeft onafhankelijk advies over energie besparen. Neemt je regelwerk uit handen en heeft een goed netwerk van bedrijven die helpen met energie besparen en tegen een goede prijs.

De woningtest op slimwoner.nl helpt je om in een paar minuten te checken welke energiebesparende maatregelen je in je huis kunt treffen en wat je daarmee bespaart. Je vult je postcode en huisnummer in en daarna worden je gegevens opgehaald uit het Kadaster. Het is handig om je energierekening erbij te houden, want je verbruik moet je tijdens de test invullen. Het resultaat van de woningtest laat je zien welke energiebesparende maatregelen voor jouw huis geschikt zijn. Er wordt rekening gehouden met de investeringskosten van die maatregelen en de terugverdientijd. Het is alleen een indicatie. Wil je weten wat het je precies kost en oplevert? Dan kun je meteen een vrijblijvende offerte aanvragen.

* Balansventilatie
Goed ventileren is nodig voor je gezondheid, toch gebeurt dit vaak onvoldoende.
Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis; helemaal te voorkomen is vervuiling niet. Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid en door dit op een slimme manier te doen kan ook het warmteverlies beperkt worden tot een minimum.

* Zonne-energie
De zon stuurt een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde. Zonnepanelen zetten een beetje van de energie om in stroom. Op deze website lees je alle ins en outs over zonnepanelen.
Hoe werken zonnepanelen ?
Wil je zelf laten bereken wat je eigen dakpotentieel is dan adviseren we je om op deze website te kijken
Bereken dakpotentieel

* Duurzame verwarming
Vanaf 2022 zullen gemeenten een tijdspad per wijk presenteren op welke wijze en wanneer je woning aardgasvrij zal worden. Sta je nu op het punt dat je cv-ketel of combiketel vervangen moet worden dan is het een prima moment om direct klaar te zijn voor de toekomst. Op onderstaande websites is meer informatie terug te vinden over alternatieve oplossingen voor gas:
verwarming zonder aardgas
Pelletkachel of biomassaketel

Naar stap 2